Vad säger studier om Rosmarinolja

Vad säger studier om Rosmarinolja

Främjar hårtillväxt 

Forskning har kopplat rosmarinolja till förbättrad hårtillväxt och hårhälsa. En studie publicerad i "Skinmed" 2015 jämförde effekten av rosmarinolja med minoxidil hos patienter med androgenetisk alopeci och fann att oljan kunde förbättra hårtillväxten lika effektivt som minoxidil utan att orsaka skalpklåda, vilket är en vanlig biverkning av minoxidil. Det antas att oljan stimulerar blodflödet till hårsäckarna, vilket kan förbättra näringstillförseln och därigenom stärka hårets struktur och uppmuntra tillväxt.

Förbättrar hårhälsan

Rosmarinolja har visat sig vara en kraftfull antioxidant och har en positiv effekt på hårhälsan genom att skydda hårceller mot oxidativ stress. Forskning har identifierat ursolsyra, en komponent i rosmarinolja, som en potent antioxidant och antiinflammatorisk förening, vilket innebär att den kan skydda håret från miljöskador och förbättra dess allmänna hälsa och utseende. Förbättringen i hårets lyster och struktur kan härledas till oljans förmåga att bevara och förbättra hårets naturliga oljor och proteinstruktur.


Bekämpar mjäll och torr hårbotten 

Antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper av rosmarinolja har fått uppmärksamhet i forskningsvärlden. En artikel i "Journal of Medicinal Food" 2013 lyfter fram rosmarinoljans förmåga att agera mot mikrobiella agenter, vilket skulle vara särskilt användbart för att hantera tillstånd som mjäll, som ofta är associerat med överväxt av svampen Malassezia. Samtidigt kan oljans förmåga att balansera oljeproduktionen i hårbotten och lindra inflammation vara nyckeln till att minska symtom på torr och irriterad hårbotten, vilket förbättrar den övergripande hårbottenmiljön.

    Tillbaka till blogg